Herhangi bir işlem yapmaya çalıştığım esnada ekranda "LOC” yazıyor ve devam edemiyorum. Ne yapacağım?
Bu ibareyi görüyorsanız cihazınızın tuş kilidi devreye girmiş demektir. Tuş kilidini açmak için kullanım kılavuzunun ilgili bölümünü inceleyebilir ve herhangi bir tuşa basıp 3-4 sn bekleyin. Ekranda "UnL” yazısı belirdiğinde cihaz kullanıma açılmıştır.
Cihaz bağlantılarını yaptım fakat kompresörüm / rezistansım devreye girmiyor. Ne yapacağım?
EV3B01 serisi cihazlar, klasik EVKB serisi cihazların bağlantı tipine sahip olup, bağlantı uçları farklıdır. Lütfen detaylı bilgi için ilgili cihaz kullanım kılavuzunu okuyunuz veya firmamız ile iletişime geçiniz.
Cihaz parametrelerine ulaşamıyorum nasıl ulaşacağım?
Cihaz içerisinde kullanım kolaylığı yaratılması amacıyla bazı parametreler şifreli alanın dışarısına alınmıştır. SP (set değeri), R0, R5, C2, D0, D3 parametrelerine şifreyi girmeden ulaşabilirsiniz.
-Cihazın "set” tuşuna basılı tutup bekleyiniz
Not: Eğer bu noktada karşınıza "LOC” yazısı geliyorsa lütfen sorunu çözmek için 1. Maddeyi gözden geçiriniz veya herhangi bir tuşa 4 saniye basılı tutup kilidi çözünüz
-Parametre şifresi bulunmayan cihazlarda (cihazda şifre iptal edilmemiş ise ) karşınıza "SP” gelecektir.
Eğer değişiklik veya kontrol etmek istediğiniz parametre, yukarıda da bahsedildiği gibi Set değeri, R0, R5, C2, D0 veya D3 parametrelerinden biri değil ise;
-Ekranda "PA” belirene kadar ok tuşuna basıp elinizi çekin
-Ekranda "PA” belirince, set tuşuna birkez basıp elinizi çekin. "0” değerini "-19” a getirin. Bu parametrelere girilmesi için önceden tayin edilmiş kullanıcı şifresidir. Bütün cihazlarda standartta aynıdır fakat kullanıcı tarafından da "PAS" parametresi ile değiştirilebilir.
-"SET” tuşuna tekrar basın.
Ekranda "SP” etiketli ilk parametreyi gördüğünüzde cihaz parametrelerine ulaşmış durumdasınız demektir. İstediğiniz parametreye gelip "set” e basın. Değeri değiştirin ve "set” tuşuna tekrar basarak o değeri kaydedin.
-Parametrelere menüsünden çıkmak için cihazın elektriğini kesip yeniden verin veya hiçbir tuşa basmadan bekleyin.
Cihaz şifresine gelemiyorum / PA ya -19 u giriyorum ama işe yaramıyor. Ne yapacağım?
3 nolu maddeyi doğru olarak tatbik ettiğinizden emin olun. DAha fazla bilgi için kullanım kılavuzunu inceleyin.
Hızlı çözüm için aşağıdaki ibarelere uyunuz.
- Eğer PA ekrana gelmiyor ise; PAS (cihaz şifre değeri) 0 a getirilmiştir. Bu şekilde cihaz şifresi iptal edilir. Cihaz şifresiz kullanılabilir. Tekrar devreye almak için PAS parametresine istediğiniz bir değeri veya fabrika ayarı olan -19 değerini giriniz.
- Eğer -19 u girmenize rağmen PA tekrar karşınıza çıkıyor ise; PAS parametresinin değeri kullanıcı tarafından farklı bir değere atanmış demektir. Bu durumda kullanıcı şifresi bilinmeden yapılabilecek pek birşey yoktur. Kullanım kılavuzundan FABRIKA AYARLARINA GERİ DÖNDÜRME adımlarını takip edin.
NOT: Eğer bu şifre kaydedilmiş ise fabrika ayarlarına geri döndürme işlemi de şifrenin resetlenmesine yeterli gelmez.
Ekranda okuduğum değer içerdeki sıcaklık değerinden çok farklı. Ne yapacağım?
Bu sorunun birden fazla kaynağı olabilir lütfen aşağıdan sizinle ilgili sıkıntıyı seçip uygun denemeleri yapınız;
- Cihaz parametrelerinde "P0” parametresinin değerini kontrol ediniz. Örneğin cihaz NTC ye programlanıp PTC ile çalıştırılır ise ekranda 70 C kadar daha yüksek bir sıcaklık gözlemlenebilir.
- Sensör kablosunu herhangi bir kopukluk var mı diye kontrol edin.
- Sensör tipini kontol edin. Doğru sensörün takılı olduğundan emin olun
- Sensörde uzatma yaptıysanız uzatma yaptığınız kablonun tipini, sağlamlığını, kalınlığını ve uzatma kablosunun sensör ile birleştirildiği ekleme bağlantısını kontrol edin. Sensör bağlantısı yapılırken eki su almayacak şekilde, kabloları düzgün şekilde birleştirin, tercihen blendajlı kablo kullanınız, sensör ile aynı kablo kalınlığına sahip kablo kullanınız, kullandığınız kablonun bakır /iletkenlik değerlerinin iyi olmasını sağlayınız. Klemens kullanırken klemenslerin uygun iletkenlik sabitine ve uygun klemens boyutuna sahip olmasını sağlayınız. İnce kablo için çok büyük klemens kullanmak değerin çok fazla sapmasına neden olacaktır.
- HİÇBİR ZAMAN SENSÖR KABLOSUNU BİR ELEKTRİK KABLOSUYLA BERABER BİR KANALDAN VEYA BİRLİKTE BANTLANMIŞ ÇEKİLDE GEÇİRMEYİNİZ. ELEKTRİK DALGALANMALARI SENSOR UZERINDE INTERFERANS YAPARAK SENSORUN OKUDUGU DEGERLERIN SAPMASINA VEYA GIDIP GELMESINE YOL ACACAKTIR. MUMKUNSE SENSOR VE ELEKTRIK KABLOLARINI AYRI DELİKLERDEN GEÇİRİNİZ VE KABLOLAMALARINIZI BLENDAJLI –TTL KABLOLAR İNTERFERANS/DALGALANMALARI ASGARIYE INDIRECEK TIPTE KABLOLAR ILE GERCEKLEŞTİRİNİZ!!!
+7 c ile +10 c arası çalışacak +7 c de duracak şekilde cihazımı nasıl ayarlayabilirim?
Bu işlem kompresörün durmasını istediğimiz sıcaklık değeri daha düşük olan olmasından da anlayacağımız gibi bir "soğutma” işlemidir.
-Eğer cihazda (var ise) "r5” parametresinin değerini "0” a getirin (soğutma konumu).
-Kompresörün durmasını istediğiniz sıcaklık değerini set değerine giriniz. Bunu yapmak için "set” tuşuna basınız ve buraya bu örnekteki "+7” değerini giriniz
-Cihazın parametrelerine giriniz (cihazın parametrelerine ulaşmakta sorun yaşıyorsanız lütfen "9.” Maddedeki açıklamaları takip ediniz. "r0” parametresine giriniz ve buraya "3” dereceyi giriniz. Bu değeri hesaplamak için kompresörünün duracağı ve kalkacağı sıcaklık değerlerini birbirinden çıkarınız ve ortaya çıkan sayıyı buraya yazınız örneğin 10 C (kompresörün çalışacağı sıcaklık) – 7 C (kompresörün duracağı sıcaklık) = 3 (r0 değerimiz budur). Set tuşuna tekrar basarak ekranda "r0” görülmesini sağlayınız.
-Değişikliğin gerçekleşmesi için cihaz üzerinde bir tuşa basmadan bekleyebilir veya cihazın elektriğini kesip yeniden verin.
+20 c ile +22 c arası çalışacak +22 c de duracak şekilde cihazımı nasıl ayarlayabilirim?
Bu işlem kontağın kapanmasını istediğimiz sıcaklık değerinin daha yüksek olan olmasından da anlayacağımız gibi bir "ısıtma” işlemidir.
-Cihazda "r5” parametresinin değerini "1” e getirin (ısıtma konumu).
-Kontağın kesilmesini istediğiniz sıcaklık değerini set değerine giriniz. Bunu yapmak için "set” tuşuna basınız ve buraya bu örnekteki "+22” değerini giriniz.
-Cihazın parametrelerine giriniz (cihazın parametrelerine ulaşmakta sorun yaşıyorsanız lütfen "9.” Maddedeki açıklamaları takip ediniz). "r0” parametresine giriniz ve buraya "2” dereceyi giriniz. Bu değeri hesaplamak için kontağın kesileceği ve devreye gireceği sıcaklık değerlerini birbirinden çıkarınız ve ortaya çıkan sayıyı buraya yazınız örneğin 22 C (kontağın devreye gireceği sıcaklık) – 20 C (kontağın devreden çıkacağı sıcaklık) = 2 (r0 değerimiz budur). Set tuşuna tekrar basarak ekranda "r0” görülmesini sağlayınız.
-Değişikliğin gerçekleşmesi için cihaz üzerinde bir tuşa basmadan bekleyebilir veya cihazın elektriğini kesip yeniden verin.
Cihazın set değerini giremiyorum? Nasıl gireceğim?
Set tuşuna basın ve elinizi set tuşundan çekin. Ekranda "0” belirdikten sonra istediğiniz set değerini girin. Elinizi çektikten sonra set tuşuna basıp elinizi çekin.
Not: Eğer bu noktada karşınıza "LOC” yazısı geliyorsa lütfen sorunu çözmek için 6. Maddeyi gözden geçiriniz veya herhangi bir tuşa 4 saniye basılı tutup kilidi çözünüz
Not:Eğer elinizi set tuşundan çekmenize rağmen sıcaklık yukarıya veya aşağıya doğru ilerlemiyorsa tuşlarınızı kontrol edin. Yukarı veya aşağı tuş ile bir sorun yaşanıyor olabilir.
Set değeri belirli bir sıcaklığın altına düşemiyor ne yapacağım?
Öncelikle cihazınızın set değerini biraz yukarıya çıkarıp biraz aşağıya indirmeyi deneyin. Eğer iki işlemde de başarılı olabiliyorsanız tuşlarınızla ilgili bir sorununuz yok demektir ve cihazınızın set değerleri için sınırlandırıldığı sonucuna ulaşabilirsiniz. Sınırları değiştirmek veya ortadan kaldırmak için;
-Öncelikle cihazın parametreler menüsüne giriniz. Parametreler menüsüne girmek için ilgili cihazın kullanma kılavuzuna bakabilir veya "9.” Maddeyi inceleyebilirsiniz.
-r1 parametresinin değeri cihazın set değerinde ayarlanabilecek alt sınırdır. Sınırlama yapmak istemezseniz minimum değer olan "-50” ye getiriniz. Fabrika orijinal ayarı budur. Veya istediğiniz alt sınıra getirip set ediniz. Lütfen Dikkat!! Ayarladığınız set değeri alt limiti ayarladığınız veya ayarlanabileceğini düşündüğünüz set değerinden daha düşük olmak ve ayarlanmış üst sınır limitinden daha alçak olmak zorundadır!!!
-r2 parametresinin değeri cihazın set değerinde ayarlanabilecek üst sınırdır. Sınırlama yapmak istemezseniz maksimum değer olan "+110” ye (bazı cihazlarda sensör ve ölçüm tipine bağlı olarak daha yüksek olabilir) getiriniz. Fabrika orijinal ayarı budur. Veya istediğiniz üst sınıra getirip set ediniz. Lütfen Dikkat!! Ayarladığınız set değeri üst limiti, ayarladığınız veya ayarlanabileceğini düşündüğünüz set değerinden daha yüksek olmak ve ayarlanmış alt sınır limitinden daha yüksek olmak zorundadır!!!
Not:Eğer elinizi set tuşundan çekmenize rağmen sıcaklık yukarıya veya aşağıya doğru ilerlemiyorsa tuşlarınızı kontrol edin. Yukarı veya aşağı tuş yuvasından kırılmış olabilir.
Kompresörüm bir kez kalkıyor sonra bir daha kalkmıyor. Ne yapacağım?
Dijital termostatlar sadece sıcaklık değerlerine göre otomatik olarak kontağı kumanda eden birer anahtarlama cihazlarıdır. Bu sebepten termostatın bazen çalışması veya bir kez çalışıp daha sonra bir daha çalışmaması, cihaza yeniden elektrik verildikten sonra çalışmaya devam etmesi gibi bir durum yoktur. Bunun nedeni cihaz parametreleridir. Lütfen parametre ayarlarınızı kontrol ediniz ve özellikle kompresör koruma parametrelerine dikkat ediniz. Genelde bu sıkıntı kompresörün iki çalışma zamanı arasında olması gereken minimum zamanı ifade eden (genelde C2 parametresi) yüzünden olur. Burada bu süre çok uzun verildiğinde kompresör ilk kalkışını gerçekleştirir fakat 2. Kalkışı yapmak için örneğin 5 dakika gerekiyorsa cihaz 2 dakika sonra bile sıcaklık yükselse dahi kalkamaz ve minimum 5 dakika sonra devreye girer.
Not: Bu değer sistemden sisteme değişeceğinden lütfen öncelikle gözlemleyerek o uygulama için ihtiyaç duyduğunuz kompresör koruma değerlerini kafanızda belirleyiniz.
Cihaza elektrik veriyorum ekranda yanıp sönen kompresör ışığı var ama kompresör kalkmıyor ne yapacağım?
Bu durumun oluşması kompresör korumalarına bağlıdır. Bu durumda lütfen kompresör korumalarını gözden geçiriniz ve "10.” Maddeyi inceleyebilirsiniz.
Termostat üzerinde +5 C görüyorum ama gerçekte +3 C ne yapacağım?
Cihaz sensörünü kontrol edin. Sensörün bulunduğu konumun uygun olduğundan emin olun ve ölçüm aldığınız harici termometrenin de aynı noktada olduğundan, değişik sıcaklık değerine sahip hava akımlarına maruz yerlerde (örneğin evaporatörün hava çıkışına yakın, kapıdan sıcak hava girişine yakın v.b) bulunmadığından emin olun. Sensörünüzde bir sıkıntı olmadığına emin olduğunuz bir durumda iseniz cihazı kalibre ediniz. Cihazı kalibre etmek için kullanma kılavuzunda ilgili bölümü okuyabilir yada genel anlamıyla bir alttaki 15. Maddeyi inceleyebilirsiniz.
Not: Bu durumda, defrost sonrası kabin içi sıcaklık kontrolü ile ilgili bölümünü (23. Madde) de inceleyiniz.
Termostat ekranında okunan değeri kalibre etmek istiyorum Ne yapacağım?
Öncelikle cihazın parametreler menüsüne giriniz. Parametreler menüsüne girmek için ilgili cihazın kullanma kılavuzuna bakabilir veya "9.” Maddeyi inceleyebilirsiniz.
Daha sonra kalibrasyon parametresine giriniz bu parametre "CA1” parametresi ile ifade edilir. Daha fazla bilgi için ilgili cihazın kullanma kılavuzuna bakınız.
Doğruluğuna güvendiğiniz bir termometre ile ölçüm alın. Ekranda gördüğünüz değerden termometrede gördüğünüz değeri çıkarın. Sıcaklık değerini aşağıya doğru kalibre ettiğiniz zamanlarda başına eksi koymayı unutmayın. Örneğin ekranda okuduğunuz değer "12”, termometrede okuduğunuz değer "8” ise 12-8=4 fakat değeri aşağıya doğru düşürmekte olduğunuzdan "-4” olarak girilmesi gerekir. Yoksa "4” yazmanız halinde ekranda göreceğiniz değer "16” olacaktır.
Cihazın ekranında açılışın ardından sadece logo gözüküyor ama ekran açılmıyor. Ne yapacağım?
Bu durum sadece kendi üzerinde açma-kapama düğmesi olan cihazlarda olabilen bir durumdur. Bu durumda cihaz stand by tuşuna basılarak bekleme konumuna alınır. Bu durumda ekranda sıcaklık değeri vesaire görülemez. Sadece EVCO logosunu görebilirsiniz. Cihaz bu konumdayken mutlaka cihazın açma-kapama düğmesine basarak cihazı daha önceki konumuna getirmeniz gerekir. Cihazın elektriğini kesmeniz cihazın yeniden çalışmasını sağlamaz. Cihazın elektriğini kesip taksanız dahi elektrik verildiğinde ekranda logo görülür sadece, siz açma-kapama düğmesine basılı tutarak cihazı devreye alabilirsiniz.
Not: açma kapama düğmesine 4 saniye basarak cihazı stand-by a alıp çıkarabilirsiniz. (eğer POF parametresinin değeri 1 ise. Eğer değer 0 ise zaten cihaz stand-by moduna alınamaz.
Cihaza +4c ve +6c değerlerini girdim ama +4c de durmayıp 0c ye kadar düşüyor(veya tam tersi)
Daha önceki maddelerde de ifade ettiğimiz gibi dijital termostatlar sadece kendileri için belirlenmiş set değerlerinde ve sensörler tarafından algıladıkları değerlere göre hareket eden anahtarlama cihazlarıdır. Bu nedenle hata ile ilgili birden fazla neden olabilir. Sırasıyla şu aşamaları kontrol ediniz;
Cihazınız "0” (veya herhangi bir sayıya) doğru ilerlerken kontak ledi yanmıyor ise;
Hatanın 3 temel nedeni olabilir;
A-sensör bozulmuş ve değerler oynuyordur.
B- Evaporatör, kompresör durduğu anda soğutmayı kesemez. Sistemde bir miktar daha soğutma gerçekleşir, çok küçük bir sistemde büyük evaporatör/sert soğutma/fan yüzünden hızlı sirkülasyon/kabin sensörünün evaporatöre çok yakın olması gibi nedenler ile sıcaklık değeri aşağıya düşüyordur. Tüm bu durumları yeniden kontrol edip değerlendirin.
C- Kontaktör arızası nedeni(kontaktör yok ise de röleye kablo bağlantıları kontrol edilmelidir. Ters kontaktan da faz alınır durumda veya 2 kablo ucu birbirine temas eder halde kalmıştır) ile kompresör sürekli devrede kalıyor olabilir. Durumu dikkatlice gözlemleyin ve gerekli ise pens ampermetre ile OHM değerini ölçerek bağlantının kontrolünü sağlayın.
Cihazınız "0” (veya herhangi bir sayıya) doğru ilerlerken kontak ledi yanıyor ise;
Parametreler ile ilgili ayar sıkıntınız olabilir.
-Bu noktada öncelikle "set” değerinin doğru girildiğinden ve ayarların doğru yapıldığından emin olun. İlgili adımlar için soğutma için 7.maddeyi, ısıtma için 8. Maddeyi okuyup, yöntemi doğru uyguladığınızdan emin olun. İlgili sıcaklık değerlerini, yanlışlıkla, r1 ve r2 parametrelerine girmediğinizden emin olun. Çünkü;
r1 ve r2 parametreleri sadece ve sadece set değeri olarak atayabileceğiniz sıcaklık değerinin, üst ve alt değerini belirlemenizi sağlar. Kontağın devreye girip çıkacağı sıcaklık değerleri ile alakalı değildir.
-Var ise "C3; kompresörün, kalkış yaptıktan sonra minimum çalışma süresi” parametresini kontrol ediniz. Buraya bir süre girilmiş ise, istenen sıcaklığa gelinmesine rağmen kontak, sizin atamış olduğunuz C3 süresi boyunca da çalışmaya devam edecektir.
Kompresörüm ve dijitalimle ilgili her türlü ayarı gerçekleştirmiş olmama rağmen kompresörüm +4 C de kalkması gerekmesine rağmen kalkmıyor sıcaklık yükseliyor/örneğin +8 veya 9 Dereceye ulaştığında çalışıyor. Ne yapacağım?
Cihazınızın set değerini ve "r0” parametresinin değerini kontrol edin. Bunları kontrol ettikten sonra problem çözümü için kullanım kılavuzunuzdaki "kompresör korumaları” ile ilgili parametreleri inceleyin. Sorununuzun çözümü uygun kompresör koruma değerlerinin tayini ve tespiti ile mümkündür. Lütfen özellikle "C0” ve "C2” parametrelerinin değerlerini kontrol edin. Bu parametreler dijital termostatın kompresöre uygun sıcaklık değerine ulaşılsa dahi belirli bir süre beklemesini komutlar. "C0” parametresi dolabınızın elektrik kesintisi sonrası minimum bekleme zamanını, "C2” parametresi ise kompresörünüzün iki başarılı çalışma döngüsü arasında olması gereken minimum kapalı kalma süresini belirler (bazı cihazlarda modele göre parametre etiketleri değişebilir. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen ilgili cihaza ait kullanım kılavuzunu inceleyiniz) Bu örnek üzerinde düşünüldüğünde fabrika ayarı olarak "C2” değeri "3” setlidir. Bu durumda kompresörünüz ilk kalkışını "4” c de gerçekleştirir, çalışır ve durur. Ardından sıcaklık arttığından ikinci kalkış gerekli olur. Kompresörünüz kalkması gerekirken "C2” ye verilen değer gereği en az 3 dakika boyunca beklemeyi sürdürür. Bu esnada da sıcaklık artar. 3 dakika sonunda sıcaklık 8 veya daha yüksek sıcaklığa ulaşmış olabilir ve çalışmaya o şekilde başlar. Bu "4” C üzerinde olduğu ve bekletme koruması süresi boyunca ekranda kompresör ışığını yanıp sönerken görürsünüz. Yanıp sönen kompresör ışığının yada ikonunun anlamı kompresörün kalkacağını fakat programlanmış bir bekleme süresinin varlığını ifade eder.
Not: Kompresör korumaları kompresör ömrünü uzatmak amacıyla sistemi yapan kişiler tarafından belirlenmesi ve tespit edilmesi gereken değerlerdir. İhtiyaç olmaması halinde bu değerler parametreler menüsünden "0” değerine set edilebilirler. Böylece herhangi bir ek bekleme gerçekleşmez fakat sistem savunmasız kalır.
Kompresörüm ve dijitalimle ilgili her türlü ayarı gerçekleştirmiş olmama rağmen kompresörüm istediğim değerde kalkmıyor onun yerine belirli bir süre ekranda kompresör ışığı/kompresör ikonu yanıp sönüyor. Ne yapacağım?
Yanıp sönen kompresör ışığının yada ikonunun anlamı kompresörün kalkacağını fakat programlanmış bir bekleme süresinin varlığını ifade eder. Lütfen bir üst madde olan 16. Maddeyi ve ilgili ürünün kullanma kılavuzundaki "kompresör korumaları” parametrelerini inceleyiniz.
Cihazımı 6 saatte bir 20 dakika defrosta geçirtmek istiyorum. Ne yapacağım?
Cihazın parametreler menüsüne giriniz. Parametreler menüsüne girmekte sorun yaşıyorsanız lütfen 9 nolu maddeyi inceleyiniz veya ürün ile ilgili ayrıntılı kullanım kılavuzunu inceleyiniz. Parametreler menüsünden "D0” etiketli parametreyi seçin, "set” tuşuna basınız ve cihazın kaç saatte bir defrost yapmasını istiyorsak oraya bu saat değerini giriniz. Örneğimizdeki gibi olduğunda "d0” parametresini "6” ya ayarlayın. "D3” etiketli parametreyi seçin, "set” tuşuna basınız ve cihazın ne kadar süre boyunca defrost yapmasını istiyorsak oraya bu dakika değerini giriniz. Örneğimizdeki gibi olduğunda "d3” parametresini "20” ye ayarlayın. Böylece cihazımız 6 saatte bir 20 dakika defrost yapacaktır. Dijital termostatlarımız aksi belirtilmedikçe 8 saatte bir 30 Dakika defrost yapmaya programlanmıştır.
Ek bilgi: Cihazın elektiriğini kesip verdikçe defrost sayacı sıfırlanmaz. Defrost güvenliği nedeniyle belirli bir süre daha cihaz hafızasında tutulur. Bu neden ile defrost ile ilgili bir değişiklik yaptığınızda, ilgili değişiklik ancak bir sonraki defrostta gerçekleştirilir. Mevcut defrostunuzda etkili olmaz! Değişikliğin hemen etkili olmasını istiyorsanız elle defrost başlatıp iptal ederek artık defrostun istediğiniz gibi olmasını sağlayınız.
Ek bilgi2: Eğer evaporatör sensörü de takılmış ise"D2; defrost sonlanma sıcaklığı” da önemlidir. Bu bağlamda ilgili parametrenin de düzgün olarak ayarlandığından emin olunuz.
Dijital termostatım defrosta giriyor fakat yeteri kadar eritmeden defrosttan çıkıyor. Ne yapacağım?
İkinci prob olarak evaporatör probu takıldığında, defrost işlemi aksi belirtilmedikçe evaporator sensörünce algılanan sıcaklık değeri ve süre ile eş zamanlı olarak yönetilir. Cihaz örneğin 6 saatte bir 20 dakika defrost yapmaya programlanmışsa 6 saatte bir defrosta geçer. Fakat burada bir faktör daha vardır. "D2” ile tanımlanan defrost sonlanma sıcaklığı değeri. Sistem defrosta başladıktan sonra evaporatör sensörü tarafından algılanan sıcaklık sizin "D2” parametresi ile tayin ettiğiniz değere ulaşır ise örneğimizdeki sistemdeki 20 dakikalık defrost süresine ulaşılamaz. Sıcaklık eğer 12. Dakikada ulaşılmış ise 12. Dakikadan sonra defrost sonlandırılıp soğutma döngüsüne dönülür. O yüzden defrostun sonlandığı sıcaklık yani "D2” parametresi değeri önemle tayin edilmelidir. Bu sistemin kapasitesi, rezistansların ölçüsü vs gibi pek çok değere bağlıdır ve sabit bir değeri yoktur.
Not: Olası bir evaporatör sensörü hatasını ortadan kaldırmak için, evaporatör sensörünün düzgün bir şekilde evaporatör içerisine yerleştirildiğine emin olduktan sonra, madde 26 da ifade edildiği yöntem ile evaporatör sensörü algılama sıcaklığını kontrol edin. Burada sorun gözlemlerseniz, o sorunu öncelikle çözmeniz gerekir.
Cihazı elle defrosta geçiremiyorum ne yapacağım?
Çift problu bütün termostatlarımızda defrost işlemi aksi belirtilmedikçe evaporator sensörünce algılanan sıcaklık değeri ve süre ile eş zamanlı olarak yönetilir. Cihaz örneğin 6 saatte bir 20 dakika defrost yapmaya programlanmışsa 6 saatte bir defrosta geçer. Fakat burada bir faktör daha vardır. "D2” ile tanımlanan defrost sonlanma sıcaklığı değeri. Sistem defrosta başladıktan sonra evaporatör sensörü tarafından algılanan sıcaklık sizin "D2” parametresi ile tayin ettiğiniz değere ulaşır ise örneğimizdeki sistemdeki 20 dakikalık defrost süresine ulaşılamaz. Aynı şekilde eğer defrost zamanı gelir ve o anda evaporatör sensörü tarafından algılanan sıcaklık değeri "D2” ile atanan sıcaklık değerinin üzerinde ise defrost işlemi başlatılamaz. Elle defrost yapıldığında da eğer bu değerin üstünde bir sıcaklık değeri varsa defrost başlamaz. Defrostu başlatmak için "D2” parametresinin değerini mümkün olduğunca arttırın ve makinenin elle defrost tuşuna tekrar basılı tutunuz (üst ok tuşu).
Not: Olası bir evaporatör sensörü hatasını ortadan kaldırmak için, evaporatör sensörünün düzgün bir şekilde evaporatör içerisine yerleştirildiğine emin olduktan sonra, madde 26 da ifade edildiği yöntem ile evaporatör sensörü algılama sıcaklığını kontrol edin. Burada sorun gözlemlerseniz, o sorunu öncelikle çözmeniz gerekir.
Cihazım bir süre düzgün bir şekilde çalıştıktan sonra ekranda sıcaklık değeri sabit kalarak takılıyor ve daha sonra cihazın elektriğini kesip verdiğimde yeniden çalışmaya başlıyor. Ne yapacağım?
Bu durum bekletme defrostlu ürünlerde aslında istenen bir özelliğin yanlış anlaşılmasıdır. Cihaz belirli bir periyotla defrosta girer ve belirlenen süre boyunca defrost gerçekleştirir. Bu süre zarfında her ne kadar dijital termostat içerden düzenli bir şekilde çalışmaya devam etse de dışarıdan bu sıcaklık değişimleri son kullanıcıları korkutmamak amacıyla görüntülenmez. Bu özellik "defrost esansında ekran görüntüsünü kitleme” parametresi olan "D6” parametresi ile sağlanır. Bu parametre değeri "0” a getirildiğinde kabin sıcaklığı olduğu gibi görülürken "1” konumuna getirildiğinde ekran en son okunan değer ile kilitlenir. Bu durumda örneğin cihaz ekranda +4 C görülürken defrost işlemine başlarsa ekranda +4 C veya daha altı bir sıcaklık görülmediği sürece ekranda öylece kalır. Bazı durumlarda dolap içerisindeki sıcaklık dışarıdan kaynaklanan bazı sebepler nedeniyle (dışarıdan sıcak hava etkisi, kapağın açık kalması, içeri sıcak yük yüklenmesi v.b) +4C altına inemez. Bu sebeple her ne kadar makine düzgün çalışmasını sürdürse de ekranda +4 C görülmesine karşın gerçekte sıcaklık değeri +6 derece olabilir. Bu durumun cihazın açılıp kapanması ile düzelmesinin nedeni ise dijital termostatın sıcaklık saklama zamanlayıcısının elektrik kesintisi ile sıfırlanmasıdır. Elektriği kesmek ile birlikte aslında dijital termostatın ekranında kayıtlı duran sıcaklık değerini silmiş oluyoruz. Bu sayede dijital yeniden ilk bağlanmış gibi çalışmaya devam eder. Bu durumu engellemek için defrostta ekran değerinin kilitlenmesi özelliğini iptal edebilir veya dolap veya reyonun üzerinde sensör ucunu ısı değişimlerini kolayca görebilecek, harici hava akımlarına asgari maruz kalacak şekilde yerleştirebilirsiniz.
Sensör tarafından algılanan değer sabit durmayıp sürekli değişiyor. Nasıl düzelteceğim?
Sensör kablosu temas sorunu yaşıyor, kopmuş ya da değişken ısı değerlerine maruz kalıyor olabilir. Var ise ek yerlerini kontrol ediniz. Doğru kalınlıkta kablo kullanılmış olduğundan ve elektrik kablosu ile yan yana durmadıklarından emin olunuz. Elektrik kablosu sensör üzerinde manyetik dalgalanmalara neden olarak değerlerin bozulmasına neden olur. Firma tarafından tavsiye edilen koşul, gerekli ise uygun kalınlıkta blendajlı kablo ile uzatma yapılması doğrultusundadır.
Dijital termostatta, set değerini doğru ayarlamış olmama rağmen kompresör çalışmayıp kabin sıcaklığı artıyor. Nasıl düzelteceğim?
Bu durum görüldüğünde, kompresör ledi ve var ise defrost ledinin yanıp yanmamasına bakınız.
Defrost ledi (var ise) yanıyor ise;
Cihaz defrost yapıyor ve "D6; Defrost esnasında ekranda gösterilecek değer” parametresinin değeri "0=Kabin sıcaklığı” seçilmiştir. Bu durumda defrost esnasında kabin içi sıcaklık arttıkça ekranda görülür. Eğer bu ısınma görülmesin istiyorsanız; "D6” parametresinin değerini "1” seçiniz. (Bu durumda 23. Maddeyi de inceleyiniz.)
Kompresör ledi yanıyor ise;
Muhtemelen kompresör kontağı, kompresörün devreye girmesine müsaade etmediği için soğutma işlevi gerçekleşememektedir.
Kompresör kontağına bağlı kablo çıkmış, röle arızalanmış (aşırı yükten dolayı, lamel ters kontakta yapışmış) kontaktör bozulmuş, presostat devreyi kesmiş veya kompresör arızalanmış olabilir. Bu sıra ile sistemi kontrol ediniz. Hatanın kaynağı çözülememiş ise soğutma döngüsünün tüm elemanlarını kontrol ediniz.
Kompresör ledi yanmıyor ise;
Ayarlar ile ilgili bir hata yapmış olabiliriz. Bu durumda kullanım kılavuzunu yeniden gözden geçirip, 7 nolu maddede yer alan komutları tekrarlayınız.
Evaporatörümün iç sıcaklığını/cihazımın evaporasyon sıcaklığını görmek istiyorum. Nasıl yapacağım?
- "Aşağı ok" tuşuna basıp bir saniye basılı tutun
- "Aşağı ok" ve "Yukarı ok" tuşlarına basarak "Pb2” etiketli değere gelin
- SET tuşuna basıp elinizi çekin.
- Hiçbir tuşa dokunmadan 60 sn bekleyerek normal çalışma sistemine geri dönün.
Not: Evaporatör sensörü fonksiyonu olmayan cihazlarda veya cihaza evaporatör sensörünün seçilmediği cihazlarda "Pb2” etiketi gözükmez. Evaporatör sıcaklığını doğru olarak okumak için, lütfen sensörü evaporatör içine doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden emin olunuz.
Ekranda ‘’AH’’ yazısı yanıp yanıp sönüyor.Ne yapacağım?
Bu ibareyi görüyorsanız cihazınızda yüksek sıcaklık alarmı gözlenmektedir. Lütfen ayrıntılı bilgi için kullanım kılavuzuna bakınız. Hızlı Çözüm: Cihaz üzerindeki A4 parametresinin değerini kontrol ediniz. Arzu ettiğiniz değerin dışında olup olmadığını görünüz. Eğer alarmı istemiyorsanız lütfen A4 değerini "0.0” a getirin
Ekranda ‘’AL’’ yazısı yanıp yanıp sönüyor.Ne yapacağım?
Bu ibareyi görüyorsanız cihazınızda düşük sıcaklık alarmı gözlenmektedir. Lütfen ayrıntılı bilgi için kullanım kılavuzuna bakınız. Hızlı Çözüm: Cihaz üzerindeki A1 parametresinin değerini kontrol ediniz. Arzu ettiğiniz değerin dışında olup olmadığını görünüz. Eğer alarmı istemiyorsanız lütfen A1 değerini "0.0” a getirin
Ekranda ‘’Pr1’’ yazısı yanıp yanıp sönüyor.Ne yapacağım?
Cihazınıza bağlı kabin sensörü bağlantısı, sensör türü veya sensör kablosu ile ilgili bir sorun var demektir. Lütfen aşağıdaki ibarelere uyunuz.
- Sensör kablosunun cihaza uygun diyagrama göre düzgünce bağlandığından emin olun. Diyagramları websitemizden ya da firmamızdan haricen taleb edebilirsiniz.
- Cihaz parametrelerinde "P0” parametresinin değerini kontrol ediniz. Örneğin cihaza PTC bağlanmışken NTC ye programlanmışsa bu hata mesajı görülebilir. Bununla beraber eğer cihaz NTC ye programlanıp PTC ile çalıştırılır ise ekranda 70 C kadar daha yüksek bir sıcaklık gözlemlenir. Daha fazla ayrıntı için "5.” Maddeyi okuyunuz.
- Sıkıntıyı çözememişseniz ve sensörü bir başka kablo ile uzatmış iseniz lütfen deneme yapmak, ayarları kontrol edip sensörün sağlamlığını test etmek için sensörü ara kablo ve klemensler olmadan doğrudan cihazın üzerindeki terminal yuvasına takınız.
Ekranda ‘’Pr2’’ yazısı yanıp yanıp sönüyor.Ne yapacağım?
Cihazınıza bağlı kabin sensörü bağlantısı, sensör türü veya sensör kablosu ile ilgili bir sorun var demektir. Lütfen aşağıdaki ibarelere uyunuz.
- Sensör kablosunun cihaza uygun diyagrama göre düzgünce bağlandığından emin olun. Diyagramları websitemizden ya da firmamızdan haricen taleb edebilirsiniz.
- Cihaz parametrelerinde "P0” parametresinin değerini kontrol ediniz. Örneğin cihaza PTC bağlanmışken NTC ye programlanmışsa bu hata mesajı görülebilir. Bununla beraber eğer cihaz NTC ye programlanıp PTC ile çalıştırılır ise ekranda 70 C kadar daha yüksek bir sıcaklık gözlemlenir. Daha fazla ayrıntı için "5.” Maddeyi okuyunuz.
- Sıkıntıyı çözememişseniz ve sensörü bir başka kablo ile uzatmış iseniz lütfen deneme yapmak, ayarları kontrol edip sensörün sağlamlığını test etmek için sensörü ara kablo ve klemensler olmadan doğrudan cihazın üzerindeki terminal yuvasına takınız.
Cihaz üzerinde stand by tuşuna basıyorum fakat cihaz stand by moduna geçmiyor. Ne yapacağım?
Cihaz içerisindeki POF parametresi cihazın açma kapama tuşu ile stand by a alınıp alınmayacağını kontrol eder. Eğer bu değer 1 ise cihazı stand by a alınabilir. Eğer bu değer 0 ise düğmeye basılarak cihaz stand by a alınamaz. Parametrelere ulaşıp bu değeri istediğiniz değere getiriniz.
Daha detaylı bilgi, soru ve sorunlarınız için ilgili cihazın; www.atilimonline.site/EV3B01.pdf linkindeki kullanım kılavuzuna riayet ediniz ve/veya firmamız ile temasa geçiniz.
Saygılarımızla,